Dünyada konuşulan dil sayısı kaçtır? Ya da kutlanan bayram sayısı. Yenilen yemek çeşitleri merak konusudur. Bu sayıların çokluğu dünya kültürünün zenginliğini gösterdiği için önemlidir.
Peki hiç merak ettiniz mi, dünyada kaç ülke vardır?
İşte burada durmak lazım. Çünkü ülke sayısı bir hayli kalabalık. Öyle pat diye söylenmiyor hemen.
Bu ülkelerin çoğunun nüfusu bizim aşağı mahallenin nüfusundan daha az. Ama olsun. Atlaslarda ülke olarak kabul ediliyorlar ya.
Doğal olarak bunların başkentleri ve bir de devlet başkanları var. Ara sıra ülkemize resmi ziyaretler gerçekleştiriyorlar. Soruyoruz bu da kim diye, filanca ülkenin devlet başkanı diyorlar. Ancak çoğu zaman bırakın devlet başkanını bir yana, geldiği ülkenin bile ismini ilk kez duyuyoruz.
Okulda boş ders saatlerinde isim şehir oynarken başkent adı yazardık ve hemen hemen hepsini de bilirdik. Şimdiki gençlerin işi zor. Bilmem kaç tane ülkenin başkentini, devlet başkanının adını, hangi kıtada olduklarını ezberle dur.
Yerkürede Adem peygamberden günümüze kadar 110 milyar insanın yaşadığı tahmin ediliyor. Tabiatıyla dünya nüfusu çoğaldıkça devletlerin de sayıları artıyor.
Dünyanın en geniş teşkilatı olan Birleşmiş Milletlerin kayıtlarına göre kendilerine üye ülke sayısı 171'e ulaşmış.
Yine Birleşmiş Milletlere göre dünyadaki ülke sayısı 184 olarak belirtilirken, Dünya Posta Birliğine üye ülke sayısı 185.. Coca-Cola’nın listelerindeki ülke sayısı 195.. CIA’nın 2006 Dünya Yıllığı’nda isimleri geçen ülke sayısı ise 268 olarak farklılık gösteriyor.
Bir takım kaynaklarda dünya üzerinde bağımsız olup bayrakları uluslararası arenada tanınan devlet sayısı 222 olarak belirtiliyorsa da, Türk Telekom verilerine göre söz konusu sayı 223’e çıkıyor.
Telefon şirketlerine kayıtlı 182 uluslararası kod var. Ama ortak kod kullanan ülkelerin yanı sıra Atlas, Pasifik ve Hint okyanuslarının kendilerine ait telefon kodları bulunması da söz konusu veriyi yanıltıyor.
Dünyadaki ülke sayısında bazı ülkelerin yaptıkları araştırmalar bile birbirini tutmuyor. Bu sayı ABD ve Fransa’ya göre 190, Rusya’ya göre 172, İsviçre’ye göre ise 194..
Rakam oynamalarındaki temel farklılık ABD’nin bir türlü yıldızının barışmadığı Tayvan, Küba, Libya, Irak gibi devletleri ülke olarak kabul etmemesinden kaynaklanırken, bu anlamda en şanssız ülke ise Tayvan. Zira ABD’den başka Çin’de bu ülkeyi tanımıyor.
Birçok kaynak Birleşmiş Milletler’in üye sayısını ölçü alıyor.
Andorra, Tayvan, Kiribati, Liechtenstein, Monaco, Nauru, San Marino, İsviçre, Tongo, Tuvalu, Vatikan, Filistin Kuzey ve Güney Kore dışında tüm ülkeler Birleşmiş Milletlerin üyesi. Bu durumda Birleşmiş Milletler’i esas alanlar saydığım bu devletleri yok saymış oluyorlar.
Yerküredeki ülkelerin sayısı ister 171, isterse 268 olsun, önemli değil. Çünkü bu ülkelerin bir çoğunun dünya siyaset sahnesinde adı bile geçmiyor.
Bugün dünya üzerindeki bağımsız ülke sayısı 194.. Ancak bunların içerisinde devlet olabilmiş ülke sayısı oldukça az. Demokratik eğilimlerin artması ve bağımsızlık kavramının gelişmesi nedeniyle devletlerin sayıları tam bağımsız veya özerk olup olmamalarına göre de değişiyor.
Tıpkı şarkı ya da balık isimlerini çağrıştıran Vanuatu, Samoa, Myanmar, Grenada, Komor, Mikronezya, Nauru, Palau, Sierra Leone, Tuvalu'nun yanı sıra, himayesinde bulundukları devletlere karşı bağımsızlık mücadelesi veren Abhazya, Amerikan Samoası, Başkortostan, Çukotka, Doğu Türkistan, Fransız Guyanası, Gagavuzya, Galler, Grönland, Kırım Özerk Cumhuriyeti, Makao, Tokelau, Yakutistan örneğinde olduğu gibi.
Bu düzensiz ve değişken verilerin gölgesinde ülkelerin sayıları siyasal güce, bağımsız ya da özerklik durumuna ve de en önemlisi ulusların tercihlerine göre değişiyor.
Bunun en bildik örneğini ise 15 Kasım 1983'te bağımsızlığını ilan eden KKTC’nin sadece Türkiye tarafından tanınması olarak gösterebiliriz.
Bir aralık Pakistan ve Bangladeş, KKTC'yi tanıdıysalar da sonradan bundan vazgeçtiler. Zaten Kıbrıs'ta iki devletin varlığını kabul etmeyen AB üyesi Güney Kıbrıs Rum Kesimini de biz tanımıyoruz.
Ancak devlet olmak sadece bağımsız bir toprak parçası üzerinde egemenlik kurarak kendi bayrağına sahip olmak anlamını taşımıyor. Bunun yanı sıra ulusların kendilerine ait asırlarca var olan medeniyetlerinin ve birikimlerinin de bulunması gerekiyor ki bu çerçeveden bakıldığında gerçek anlamdaki devlet sayısının 50, aralarında Biz Çılgın Türkler'in de bulunduğu binlerce yıllık köklü uygarlığa sahip ulus sayısının da 10 civarında olduğunu görüyoruz.
Şimdi söyleyin bakalım;
Yarın sabah uyandığımızda yaşlı dünyamızın 148.939.062 km2'lik kıta coğrafyasının bir köşesinde yeni bir devletin daha merhaba diyerek atlaslara girmeyeceğini kim garanti edebilir?
Görüyorsunuz ya, nasıl bir konuya daldık ve içerisinden çıkamadık.
Oysa ki ne masumane başlamıştı yazımız..
“Dünyada kaç ülke vardır?”
|