Kelime anlamı; sevk etme, yöneltme, gönderme, götürme ve gütmedir.
Bu kelime ilk olarak askeri alanda kullanılmıştır.
Bir savaşta kazanmak için yapılacak askeri harekâtın planlanması ve yürütülmesi bilimidir. Yirminci yüzyıl başlarında askeri bir kavram olarak Türkçemize girmiştir.
Düşmanın ne yapacağını ne yapamayacağını belirleyerek, buna göre genel bir plan yaparak uygun yerlere kendi güçlerini yerleştirerek gerektiğinde harekete geçirmek demektir. Yani;
Çok yönlü amaçlara ulaşmak üzere kaynakların üstüne önemle gitmek ve harekete geçmek için yapılmış programlardır.
Bir organizasyonun amaç ve programları, bunlardaki değişiklikler, kaynakların bu amaçlara erişmek için kullanılması, verimlilik yönetimi politikaları, temel uzun dönemli amaçların belirlenmesi, faaliyetlerin bunlara adapte edilmesi ve gerekli kaynakların dağıtılması süreç ve faaliyetleri bir işletmenin stratejisini oluşturur.
İkili ilişkilerde ise;
Strateji; önce dışarıyla sonra içeriyle ilgili bir konudur.
Fark yaratmaktır.
Farklı yararlar sunabilmektir.
Tercihlerdeki, alışkanlıklardaki değişimleri görebilmek gözlemleyebilmek, her türlü değişimlere ayak uydurabilmektir.
Paniğe kapılmış içimizdeki çocuk; ihtiyacı olanı almaya kararlıysa ve asla vazgeçmeyecekse, bu inatçılığını stratejilerin arkasına saklar.
Beklentiler karşılıksız kaldığında iki seçenek karşımıza çıkar. Ya onu elde edememenin acısını çekeriz ya da anında ve bilinçsizce bir strateji geliştiririz. Yani, acı ve öfke duyuyorsak stratejimiz de yok demektir.
Meditasyon alıştırmaları da bizi varoluşun uyumu ile birleştirerek rahatlatır, hayata yeniden güvenmemizi sağlayabilir. Bilinçsizce gelişen stratejilerin ikili ilişkilerdeki beklentilerimizi olumsuz etkilediğinin farkında lığını arttırır.
Ne zaman bir strateji kullanırsak diğer insanlarla bağımızı koparmış oluyoruz!
.
|