Kitapçıların en çok satanlar listesini oluşturan, kişi ve kurumların büyük bir emek zaman ve para ayırarak yatırım yaptıkları kişisel gelişim konusuna, öncelikle tanımını yaparak kısaca bir göz atalım…
Kişisel gelişim veya NLP; 1970 yıllarında California Üniversitesi, Santa Cruz Campüsünde Matematik Bölümü Öğrencisi, Richard Badler ile Dil Bilimi Profesörü John Grinde’nin değişim ve gelişimi, insan mükemmelliğini birlikte incelemeye karar vermeleri ile hayatımıza dolayısıyla girmiş bir kavramdır.
NLP (Kişisel Gelişim);
Nöro: Yaşamdaki deneyimlerimizin beş duyumuz aracılığıyla algılanması, işlenmesidir.
Nöro, sinir sistemimize, beş duyumuza, dil kullanma becerimize gönderme yapar.
Linguistik: Sözlü-sözsüz iletişim ve davranışlarımız aracılığıyla düşüncelerimizi yansıtma tarzımızdır.
Programlama: Zihnimizin iç programlarını kullanarak düşüncelerimizi ve iletişimimizi belirlediğimiz ve arzuladığımız şekilde düzenlemektir.
Bazı insanlar neden başarılı, bazıları ise neden başarısız sorularının cevabını aradığımızda; Düşünce duygu ve eylemlerimizin zihinsel yazılımını değiştirmek becerisi söz konusu olur.
Bence başarının ölçüsü; kendini bilmek, huzurlu olabilmek ve huzur verebilmektir.
Gelişim ve başarının fonksiyonel esasları genelde;
Düşünce, beyin, bilinç-bilinçaltı, dil, arzu, İnanç, hayal gücü, amaç, hedef, özgüven, ilişkiler, fizyoloji, uyum, tavır, tutum, davranış, motivasyon, değişim, alışkanlıklar, olumlu düşünce, dönüşüm, değerler ve ilkelerdir.
Bu esaslar çerçevesinde yapılan eğitimlerle;
Bilgi yapılandırması,
Potansiyel ve ilişkileri güçlendirme geliştirme,
Olumlu anlamda yönlenme,
Yeteneklerin sınırlarını tanıma,
Gelişime değişime açık bir hale gelebilme
Yaratıcı düşünme becerilerini elde edebilme,
Kendimizi tanımak, fonksiyonlarımızın farkına varmak ve onları etkili, verimli kullanabilmek mümkün olur…
Kişisel gelişim süreci genelde gençlik çağlarının sonuyla beraber kişinin karakter oluşumunun büyük bir kısmı sabitleşir.
Kişilik ve karakter; yetiştirilme, eğitim ve çevresel beklentiler üzerine, mevcut yaşamsal iletişim ortamındaki yaşlı önceki kuşak insanların düşünsel etki ve baskıları neticesinden birey kendi benliğinin varlığına tam ulaşamayabilir. Böylelikle belli bakış açısına sahip insan modelleri oluşur.
Kişisel gelişim öğretisinin; dünya vatandaşı olmak isteyen tüm insanlara sanatı, kültürü, hayatı daha bilinçli bir şekilde yaşatması beklenirken, birçok yayının kişisel gelişim misyonerliği yaptığının farkına varmalıyız!
Bunları bir sonraki yazımda paylaşalım…
|